Ligusterbaan 1, 2908 LW Capelle aan den IJssel
0299 454 000

Tips, Mededelingen en Whitepapers

Wat we er van Vinden

Wat kun je met de WKR in 2021?

Wat is de WKR precies?

Als werkgever heb je ongetwijfeld al eens van de werkkostenregeling, ook wel WKR, gehoord. Deze fiscale regeling is in 2015 ingevoerd en vervangt alle oude regelingen voor vergoedingen en verstrekkingen. Je bent als werkgever verplicht om gebruik te maken van de WKR en je mag de zogenoemde vrije ruimte besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan je medewerkers.

In deze whitepaper zoomen we in op 6 veelgestelde vragen.

Welke leasevorm is het voordeligst?

Private lease, operational lease of financial lease, wat is het voordeligst?

Als je een nieuwe auto wil aanschaffen dan kom je voor een aantal keuzes te staan. Je kunt een auto kopen (dan kom je voor de keuze privé of zakelijk aanschaffen te staan), of een auto leasen. In het geval van leasen kom je voor keuze privé of zakelijk, in dit geval heet het private of zakelijk leasen. Bij zakelijk leasen kom je voor de keuze te staan operational of financial lease. Wat dit allemaal betekend vertellen we je verder in deze blog!

Privé of zakelijk een auto leasen?
Dit is de eerste keuze waar je voor komt te staan op het moment dat je een auto gaat leasen. De keuze is net als bij het kopen van een auto gekoppeld aan de vraag of je de auto vooral gaat gebruiken voor werk of voor privédoeleinden. Op het moment dat je maar weinig privé kilometers maakt, is het zakelijk leasen van een auto vaak belastingtechnisch aantrekkelijk. De grens ligt bij 500 privé kilometers per jaar, op het moment dat je deze grens overschrijdt ziet de belastingdienst je auto niet volledig als zakelijke auto. Daarnaast kan het ook nog verschil maken of de auto elektrisch is en hoe nieuw de auto is. Het is dus afhankelijk van de situatie. Wil je zeker weten dat je een juiste keuze maakt? Wij geven je graag advies!

De belastingdienst ziet de auto dan als een loon in natura, omdat je met geld uit je bedrijf iets leaset voor privédoeleinden. Hierover moet je belasting betalen.

Zit je onder de 500 kilometers voor privédoeleinden dan is het voordeliger om de auto zakelijk te leasen. Zit je hierboven is het in vrijwel alle gevallen voordeliger om de auto privé te leasen. Vergeet hierbij geen kilometer registratie bij te houden. Dat moet met postcode en huisnummer van waar je vertrekt naar waar je heen gaat.

Twee soorten zakelijk leasen
Op het moment dat je onder de 500 privé kilometers blijft, en je kiest voor zakelijk leasen kom je voor nog een keuze te staan. Ga je namelijk voor operational lease of kies je voor financial lease? Maar houdt de term operational lease of financial lease nou precies in? Het verschil zit in het plaatsen van de lease op de balans van je onderneming.

Financial lease
Bij financial lease wordt de auto op afbetaling aangekocht, je mag deze dus op de balans van je onderneming plaatsen. Je bent namelijk vanaf dag één al eigenaar van de auto. Juridisch gezien is de auto eigendom van de kredietverstrekker, in de meeste gevallen de bank. Maar economisch gezien is hij van degene die hem heeft aangekocht, jij dus. Je betaalt elke maand de afkoop plus een afgesproken interest bedrag aan de kredietverstrekker. Dit kan een interessante manier van leasen zijn voor ondernemers. Voornamelijk omdat je met financial lease weinig aanspraak maakt op de liquiditeit van je bedrijf. Je kiest zelf de betalingstermijn en de hoogte van je maandelijkse kosten. Je kunt in het contract een slotbetaling aan het einde van de contractduur toevoegen die gelijk is aan de geschatte restwaarde van de auto, dit gebeurd dan ook in de meeste huurovereenkomsten. Zo kun je de laatste betaling (de slottermijn) voldoen met de auto zelf.

Operational lease
Bij operational lease geniet je van alle voordelen die leasen met zich mee kan brengen, en je geeft dus alles uit handen. Je betaalt de vaste maand lasten en voor dat geld is alles geregeld, van verzekeringen, onderhoud tot mogelijke reparaties. Het enige wat je hoeft te doen is de auto te tanken wanneer hij leeg is. Daarnaast kun je kiezen voor een mindere vorm van operational lease, dit heet netto operational lease, hierbij zijn de kosten lager maar moet je de verzekering en dergelijke zelf regelen.

Het grootste verschil tussen operational lease en financial lease is echter dat bij operational lease er geen echte aanschaf van de auto plaatsvindt, de leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto. Je huurt dus enkel de auto.

Het verschil voor de boekhouding
Voor de boekhouding zit het verschil met name in de opname op de balans. Bij financial lease wordt de auto opgenomen op de balans aan de debetzijde. Aan de creditzijde wordt de schuld bij de kredietverstrekker opgenomen. De auto wordt periodiek afgeschreven en de schuld wordt periodiek afbetaald. Hierdoor verminderen beide in waarde.

Bij operational lease wordt de auto niet geactiveerd op de balans, wat ervoor zorgt dat je alleen de kosten op de winst en verliesrekening komen. Maar er verder niks op de balans wordt opgeschreven.

Wat is de voordeligste optie?
Dit hangt af van je persoonlijke situatie, maak je veel privé kilometers? Is het voordeliger om de auto op je balans te hebben en af te schrijven? Wil je het risico nemen van een aankoop op krediet? Allemaal dingen die je in overweging moet nemen. Heb je hier hulp bij nodig of wil je dat een van onze financiële experts kijkt naar jouw situatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt een gratis adviesgesprek inplannen, wil je liever direct iemand spreken bel dan naar +31 299 454 000. We helpen je graag verder!

Terugbetaling Coronasteun

Wat je moet weten over coronasteun en terugbetaling

In het afgelopen jaar heeft bijna de helft van alle bedrijven aanspraak gemaakt op de staatsteun bedoeld om de schade van de coronacrisis in te perken. Een groot gedeelte van deze staatsteun is uitgegeven in de vorm van een lening aan de staat, je moet deze coronasteun dus terugbetalen. Ook heeft een groot gedeelte van de ondernemers gebruikt gemaakt van de uitstel van betaling van belastinggeld. Deze belastingschuld, die in totaal 16 miljard euro bedraagt, moet op den duur worden terugbetaald. Als je uitstel hebt aangevraagd mag je dit in 10 jaar terug betalen.

Het is belangrijk om goed in kaart te hebben hoeveel coronasteun je hebt ontvangen en welk gedeelte hiervan als lening is ontvangen. Zo kun je niet worden verrast door een grote terugbetaling van de staatsteun die moet worden voldaan voor een bepaalde periode. De belastingschuld die je mogelijk hebt opgebouwd is belangrijk om in kaart te hebben, om dezelfde reden.

Huidige staatssteun
In het derde kwartaal, vanaf juli t/m september, kan nog aanspraak worden gemaakt op verschillende tegemoetkomingen. De coronasteun waar je bijvoorbeeld aanspraak op kan maken is de NOW, de TOZO en de TVL voor het derde kwartaal van 2021. Of de tegemoetkomingen na dit kwartaal ook nog blijven bestaan hangt af van de coronamaatregelen. Voor de evenementen branche is dit in verband met aangescherpte maatregelen nu wel aan de orde heeft het kabinet bekend gemaakt.

Wanneer moet ik de coronasteun terugbetalen?
Een aantal van de steunen, zoals de loonsteun (NOW), zijn een voorschot gebaseerd op een berekening. Mocht je omzet uiteindelijk hoger zijn dan je hebt aangegeven dan kan het zijn dat je deze te veel ontvangen steun moet terugbetalen. Belangrijk om te weten is dat in het geval dat je minder omzet hebt gedraaid dan verwacht, je ook met terugwerkende kracht meer coronasteun kunt ontvangen.

Naast de omzet daling wordt hier ook gekeken naar de loonkosten. Deze mogen niet meer dan 10% lager zijn. Het kan dus zelfs zo zijn dat zonder dat je als werkgever er iets aan kunt doen (bijvoorbeeld medewerkers die hun eigen contract hebben opgezegd om elders aan de slag te gaan) en jij als werkgever dus minder loonkosten hebt van meer dan 10% je hierdoor de coronasteun moet terug betalen.

Lees hieronder welke soorten coronasteun moeten worden terugbetaald.

NOW: In veel gevallen moet een gedeelte van de NOW worden terugbetaald, dit omdat de NOW is gebaseerd op het uitbetaalde loon, en dit in veel gevallen minder is dan verwacht. Er wordt namelijk gekeken naar hoeveel loon er maandelijks is uitbetaald tijdens de lockdown, en dit wordt vergeleken met januari 2020.

Voor elke euro die minder is uitbetaald tijdens de lockdown moet ongeveer 80 tot 90 cent van de coronasteun terugbetalen.

TVL: De TVL hoeft niet in zijn geheel worden terugbetaald. Hiervoor geldt dezelfde regel als voor de NOW, je moet de coronasteun namelijk alleen terugbetalen op het moment dat je vooraf berekende steun niet overeen komt met de daadwerkelijke steun. Tot en met september 2020 telde de TVL mee als omzet voor de NOW regeling. Vanaf oktober 2020 is dit niet mer zo.

De TVL bestaat uit een voorschot van 80% van de steun op basis van een verwachte omzet. Vervolgens wordt de overige 20% uitgekeerd op het moment dat dit nodig is. Is een gedeelte van de subsidie dus niet terecht dan kan het zijn dat deze 20% niet wordt uitgekeerd. Is een groter gedeelte dan de 20% onterecht uitgekeerd dan moet je deze coronasteun terugbetalen in de vorm van een boete.

TOZO: De TOZO regeling is voor het prive gedeelte van de ondernemer en om deze te voorzien in levensonderhoud. De DGA kan hier wel aanspraak op maken, echter valt de DGA ook hier vaak buiten de boot. Het vermogen wordt namelijk meegerekend. Als je een eigen woning hebt, ook al is dit geen liquide geld, kun je hier veelal geen aanspraak op maken. Je regelt dit via jouw gemeente.

TONK: de TONK regeling is een vergoeding van de vaste lasten, dit is een gift van de overheid en hoeft dus niet worden terugbetaald. Één uitzondering, op het moment dat je een hele grote inkomst verwacht (bijvoorbeeld een donatie of iets dergelijks) kan het zijn dat het geld alsnog moet worden terugbetaald. Maar dit komt vrijwel nooit voor. Het is een aanvulling op de TVL en de Tozo. Weinig ondernemers komen er voor in aanmerking.

Uitstel van belasting: De uitstel van belastingen moeten uiteindelijk worden terugbetaald, dit is logisch gezien het feit dat het een uitstel van betaling betreft. De periode die daar tot nu toe voor wordt aangehouden is vanaf oktober 2022. Er wordt namelijk verwacht dat tegen die tijd iedereen volledig is bijgekomen van de COVID-crisis en dus in staat is om de betalingen te kunnen voldoen.

De periode waarin moet worden afbetaald kan tot wel 10 jaar duren.

Er is vanaf het tweede kwartaal van 2021 besloten dat er geen uitstel van belasting meer mag worden aangevraagd. Op het moment moet je dus direct voldoen aan de betaling van je belastingen.

Hoeveel moet ik terugbetalen?
Het is belangrijk om bij elke tegemoetkoming die je hebt ontvangen in kaart te brengen of en wanneer je deze moet terugbetalen. Wij maken middels simulatietools schattingen voor je.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met ons! Bij Verburgh Advies & Communicatie hebben we veel ervaring met ondernemen in deze lastige tijd, en dus ook de tegemoetkomingen die hier bij komen kijken. Mail naar kantoor@verburgh.com of bel naar +31 299 454 000.

Zorg ervoor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan in de vorm van boetes of terugbetalingen. Dit kan namelijk erg veel invloed hebben op je onderneming.

Verburgh Advies & Backoffice BV is verhuisd

Wij zijn 1 oktober 2017 verhuisd.

Bezoekadres: Ligusterbaan 1 – 2.08, 2908 LW Capelle aan den IJssel
Correspondentieadres: Postbus 577 2900 AN Capelle aan den IJssel

Scroll to top